Naše publikace v Zámku plném knih

XII. ROČNÍK KNIŽNÍHO VELETRHU – ZÁMEK PLNÝ KNIH
MLSNÉ JAZYKY, CHUTĚ A NÁVYKY

Kdy: 3. listopadu 2023, 10:00-18:00
Kde: společenský sál a enfiláda zámku Pardubice

Rozkoš z hodokvasu náleží všem věkům, všem stavům, všem zemím a všem dobám…
Brillat-Saverin (1825)

Knižní veletrh se stal již tradičním setkáním knihovníků, historiků, dalších odborníků z paměťových institucí a veřejnosti. Na jednom místě nabízí odbornou a populárně-naučnou literaturu, publikace menších regionálních nakladatelství nebo díla specializovaných vydavatelství z univerzitního či muzejního prostředí.

Námětem XII. ročníku je gastronomie, historie kulinářství, ale i tajemství kuchyně současnosti.
Minulost prezentují dobové recepty, a to nejen pro vrchnost – páv připravený v kyselici nebo žabí sekaninka, ale také jednoduché receptury dostupné obyčejné kuchyni. Také se můžete těšit na výstavu nejstarších kuchařek a kalendářů pro hospodyně ze sbírek muzea.

Současnou gastronomii probereme na besedě s hlavním hostem, Dagmar Heřtovou, kde se podíváme na její tvůrčí počin: Vidličkou po mapě aneb gastronomická odysea… Probereme kolik surovin s sebou vláčel Titanic, jak se dá pohádkově zbohatnout při sběru hub či co má společného královna Margherita Savojská s bazalkou, mozzarellou a rajčaty (+ spousty trendů v českém kulinářství).

V rámci doprovodného programu ochutnáte nejstarší pivo Evropy v alternativním kinosále s projekcí, vyluštíte kulinářský kvíz či navštívíte gastro-dílničku pro děti. Také na vás čeká výstava „Unikáty z pardubického pivovaru“, prezentující nově nabyté sbírkové předměty ze zrušeného podniku.

Archeologický ústav v Brně se již tradičně zapojí s nabídkou aktuálních vědeckých publikací.

Více informací a program veletrhu naleznete na stránkách Východočeského muzea v Pardubicích.

Vstup zdarma!